Smelten
De gletsjers in de Alpen smelten in ras tempo. Het broeikaseffect is de boosdoener, zo wordt ons ingepompt. We zien beelden van rokende schoorstenen, walmende auto's (vooral die op diesel doen dat erg goed) en energieverslindende airco's. Vervolgens enkele beelden van een mooie alpengletsjer van tien jaar terug en de huidige situatie. Oorzaak en gevolg worden ons met deze beelden opgedrongen.
Er blijkt niets van te kloppen. Duizenden jaren geleden was het alpengebied bedekt met een dikke laag ijs. Even later kon Hannibal weer vrij eenvoudig de alpen over met zijn olifanten, want er waren veel minder gletsjers. Daarna zijn de gletsjers weer flink gegroeid en nu wordt het weer een stuk minder. Het is niet uit te sluiten dat de uitstoot van CO2 er iets mee te maken heeft, maar het is waarschijnlijker dat andere oorzaken een veel groter effect hebben, zoals de activiteit van de zon en natuurlijke uitstoot van broeikasgassen.
Laat u dus niet zo gauw iets wijsmaken en blijf kritisch op de opgedrongen beelden!
Zie hier een
uitgebreid artikel over dit onderwerp.
Krabben
De lente is nu echt begonnen. Om u er extra van te laten genieten ziet u hierboven nog één keer een winters tafereeltje. Dat wordt krabben of wachten totdat het warm water regent.
Handig?
Ik heb een PDA gekregen, en dat staat natuurlijk voor 'peronal digital assistent'. Niet voor mijn verjaardag, maar van het bedrijf. Dan kan ik nog efficiënter ......., tsja, wat eigenlijk?
Mijn agenda bijhouden? Met het grootste gemak maak ik een driedubbele afspraak in mijn papieren agenda, terwijl ik op de rijksweg aan het tuffen ben. Dat gaat echt niet met de PDA, waar de stylus op het juiste plekje van het touchscreen moet komen om in de buurt van het vastleggen van de afspraak te geraken. Als eindelijk de juiste dag gevonden is, dan moet er nog een plaats worden ingevuld, en natuurlijk een contactpersoon. Ergens moet dan ook nog de naam van het bedrijf komen te staan. Als dan eindelijk de afspraak is gemaakt, dan zie je op de dagkalender wel de afspraak, maar om te zien wáár en met wie, dan moet je er met de stylus weer op klikken. Praktijkvoorbeeld:
Hoi Erik, een afspraak maken, natuurlijk jongen. Even de auto parkeren, ja nog even, daar is plek. Gelukkig heb ik de PDA stand-by, dat scheelt weer opstarttijd. Ik weet dat Erik in Groningen werkt, maar wanneer zit ik daar weer in de buurt? Ik tik van alles aan op het scherm en zie het zo snel niet. Gelukkig heb ik gisteravond mijn papieren agenda bijgewerkt en kan ik de afspraak met Erik snel maken.
Overigens schaakt de PDA als geen ander en wijst hij mij via TomTom de weg. Ik moet gewoon even ontdekken waar hij wèl goed in is.
Niet eens een vierduizender
Voor veel bergbeklimmers is 4000 meter een magische grens. Een berg die deze hoogte overschrijdt, dat is pas een berg om van te dromen! In de Alpen zijn er enkele tientallen, de meeste in het zwitserse Wallis en het franse Mont Blanc gebied. Er zijn bergen die de magische grens net niet halen. Die komen dus niet voor in het boekje '4000er' van Richard Goedeke. Niet alleen de hoogte, maar ook de moeilijkheid van de beklimming geeft een berg aanzien. Zo is de beroemde Eiger 'slechts' 3970 meter hoog en best te beklimmen door de gemiddelde alpinist. Alleen de beruchte noordwand, dat is andere koek. Daar hebben zich in de loop van enkele decennia's drama's voorgedaan, maar ook diverse succesvolle beklimmingen. Tegenwoordig is de uitrusting natuurlijk veel beter dan vroeger. Heinrich Harrer ging zonder stijgijzers naar boven, want die waren nog onbekend, en rookte af en toe een sigaret om weer op krachten te komen. Tegenwoordig hijst een beetje goede alpinist zich in zijn Goretex-uitrusting en heeft de diverse routes al in zijn RAM-geheugen geperst. Ook de Cerro Torre (3102m) in Argentinië is berucht. De zeer steile peilers zijn extreem lastig te beklimmen. De eerste beklimming door een Italiaan Cesare Maestri is zeer omstreden.
Zover ik weet is de Cerro Torre nog niet beklommen door een Nederlander. Wie durft?
foto: Cerro Torre (door Marco)
OKÉ !
Wat zegt u ter bevestiging als u begrepen hebt wat er tegen u gezegd wordt?
Wat zegt u als u uw instemming wilt tonen met datgene wat er tegen u gezegd wordt?
Wat zegt u als u uw verbazing wilt tonen over iets dat u wordt verteld?
Heel veel mensen zeggen dan: OKÉ
Vroeger werd er ook wel eens oké gezegd, maar nu okeet iedereen maar door elkaar. Je moet het natuurlijk wel goed doen. De o wordt langzaam uitgesproken, gevolgd door een langgerekter en in een hogere toon uitgestootte ké.
Het is een modieus stopwoordje geworden. Heeft het iets te maken met het computergebruik?
Laatste pijp?
Er is weer eens een rapport verschenen dat de anti-rook-inquisitie sterkt in hun bedevaart. Alhoewel het om voorzichtige berekeningen gaat luidt de conclusie: " Passief roken dodelijker dan gedacht ". Zo kan ik er nog wel enkele verzinnen: - De lente komt later, omdat de economie groeit
- Vogelgriep oorzaak winst Ajax in bekerduel
- Toename gebruik MSN leidt tot oplaaien strijd in Irak
Is er misschien een middeltje dat de fanatieke fatsoenrakkers tot bedaren kan brengen? Heeft Hans Anders wellicht een brilletje, waardoor dit soort lieden weer een betere kijk op de samenleving krijgen?
Basters
In de 17e eeuw waren er hollandse kolonisten in Zuid Afrika die de plaatselijke Hottentot-dames wel interessant vonden. Daar kwamen kindertjes van en die werden ' Basters ' genoemd, naar het nederlandse ' bastaard '.
Ook toen was er al racisme en de basters werden met de nek aangekeken. Ze vormden uiteindelijk een eigen gemeenschap in Zuid Afrika, maar ze werden verjaagd.
Nu wonen ze in Rehoboth in Namibië en bestaat de groep uit 35.000 personen. De naam 'basters' wordt als geuzennaam gehanteerd. Hun leider heet kapitein Mc Nab. De titel 'kapitein' verwijst naar de bevelhebber van een schip, waar destijds de kolonisten mee naar Zuid-Afrika waren gekomen.
Ze hebben aan het einde van de achtiende eeuw een stuk land gekocht voor 100 paarden en 5 wagens, maar na enkele jaren hebben de Duitsers dat weer ingepikt.
Nu willen een aantal basters onafhankelijk worden van Namibië en hebben gevraagd of Nederland ze daarbij wil helpen, gezien hun afkomst. Iets voor een snelle interventiemacht?
FilmpjeInfo1
Ouwe koek ?
Moet je nog een creatief idee opdoen voor het avondeten? Kijk dan eens in het oud-hollandse boek: De volmaakte hollandsche keuken-meid.
Dit is een kookboek dat voor het eerst is gedrukt in 1746. De schrijfster was een dame van stand, net zoals de doelgroep namelijk.
Het is nu te bekijken op de digitale bibliotheek voor de nederandse letteren.
Er zijn bruikbare recepten bij, maar ook:
Neemt de ooren, tong en pooten van een Zuig-Lam die men wel ter deegen schoon maakt en uit laat trekken in water, en fruit het dan in booter; ook kan men het wel wat laaten meuken eer men het opdist, is zeer goed.
Wat dacht u van:
9. Frikadellen, hoe men die maaken zal.
Neemt Kalfvleesch, en laat het klein hakken, en kneed 'er gestoote beschuit, eenige dooren van eijeren met wat zout, en notemuscaat door heen, en maakt die tot Frikadellen, en in vleesnat gekookt, en met booter gefruit, en laat dat bruin worden, is heel goed met limoensap gegeeten: Men kan 'er ook een ansjovis of twee in kneeden, dat een aangename en hartige smaak 'er aan geeft.
Billy Bas
Wie heeft er nog zo'n sprekende vis? Met twee rechterhanden en wat hard- en software kan de vis worden opgeleukt. Hij zingt dan niet altijd hetzelfde deuntje, maar je kan hem laten zingen wat je wil. Ook de lippen en bewegingen van de kop gaan synchroon met de muziek.
Pointillisme?
Met het programma Rasterbator kun je een illustratie bewerken. De illustratie wordt dan vergroot en verdeeld over verschillende pagina's, bijvoorbeeld 16 stuks zoals hierboven. Verder wordt de illustratie bewerkt tot allemaal puntjes, in zwart/wit of een in te stellen kleur. Kun je leuk je kamer mee behangen. Het programma is hier te downloaden, of je kunt via internet een illustratie bewerken.
Biertje?
Hansi Hinterseer, kent u hem? Vroeger een begenadigd skiër, nu een volkszanger op eenzame hoogte. Zou een prachtig koppel vormen met onze Hans B.Maar kennen we hem ook niet van een reclame van een brouwerij H. te A. ?