dinsdag, maart 21, 2006

Ouwe koek ?


Moet je nog een creatief idee opdoen voor het avondeten? Kijk dan eens in het oud-hollandse boek: De volmaakte hollandsche keuken-meid.
Dit is een kookboek dat voor het eerst is gedrukt in 1746. De schrijfster was een dame van stand, net zoals de doelgroep namelijk.
Het is nu te bekijken op de digitale bibliotheek voor de nederandse letteren.
Er zijn bruikbare recepten bij, maar ook:


Neemt de ooren, tong en pooten van een Zuig-Lam die men wel ter deegen schoon maakt en uit laat trekken in water, en fruit het dan in booter; ook kan men het wel wat laaten meuken eer men het opdist, is zeer goed.

Wat dacht u van:

9. Frikadellen, hoe men die maaken zal.

Neemt Kalfvleesch, en laat het klein hakken, en kneed 'er gestoote beschuit, eenige dooren van eijeren met wat zout, en notemuscaat door heen, en maakt die tot Frikadellen, en in vleesnat gekookt, en met booter gefruit, en laat dat bruin worden, is heel goed met limoensap gegeeten: Men kan 'er ook een ansjovis of twee in kneeden, dat een aangename en hartige smaak 'er aan geeft.